Flame is part of the Informa Connect Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:00 - 09:00 60 mins
Bright sparks breakfast
Interview with Jason Tate, BP and Sabine Augustine, Open Grid Europe

If you are a Bright Spark, come and join this exclusive breakfast where 2 senior energy executives will be interviewed. Learn about how they got to where they are now, the opportunities and sacrifices along the way and what does their day to day diary look like?

  • Moderator David Ledesma - Energy & Strategy Consultant, South-Court
  • Sabine Augustin - Head of Corporate Development, Open Grid Europe
  • Jason Tate - Chief Operating Officer, European Gas & Power, BP Energy Europe
09:00 - 09:05 5 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
Chairman’s Welcome & Opening Remarks
  • Trevor Sikorski - Head of Natural Gas and Carbon Research, Energy Aspects
09:05 - 09:25 20 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
IEA world energy outlook: Balancing future investments with a decarbonising energy system

Opportunities and constraints for gas in a decarbonised energy system


  • Lászlo Varró - Chief Economist, IEA
09:25 - 10:00 35 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
National policy drivers & financing challenges behind decarbonising Europe

What would gas markets look like with green and decarbonized gases? How much will this cost & where will investment come from? What policy barriers need to be overcome?

  • Moderator Lisa Fischer - Senior Policy Advisor, E3g
  • Michael Friedrich - Spokesperson, Politics & Communication, Greenpeace Energy
  • Dieter Helm - Fellow, New College Oxford
  • Peter Kaderják - Minister of State for Energy Affairs and Climate Policy, Hungarian Ministry of Innovation and Technology
  • Francois-Regis Mouton - Director of EU Affairs, International Association of Oil & Gas Producers
10:00 - 10:20 20 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
European commission: 2020 gas review – next steps for driving Europe’s gas market forward

How Europe will go from today to net zero carbon point – threat or opportunity for gas? Sector coupling, decarbonisation and policy

  • Maciej Ciszewski - Assistant to the Deputy Director General, European Commission
10:20 - 11:00 40 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
The carbon crunch

Can we marry climate change proposals and the reality of an ever growing coal burn?

  • Dieter Helm - Fellow, New College Oxford
11:00 - 11:30 30 mins
Morning coffee & networking
11:30 - 12:05 35 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
Debate of the day: Making natural gas greener for the future

Embracing biomethane, p2g, CCS, hydrogen in the system – challenges, realities & costs

  • Moderator James Henderson - Director, Oxford Institute for Energy Studies
  • Hans Coenen - Vice-president Corporate Strategy & Business Development, Gasunie
  • Francisco De la Flor Garcia - Director of Regulation, Enagas
  • Jean-Marc Leroy - Senior EVP External relations, Engie
  • Axel Wietfeld - Managing Director, Uniper Storage
  • Maciej Ciszewski - Assistant to the Deputy Director General, European Commission
12:05 - 12:25 20 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
Strategies for innovation & change

Designing an energy future and developing your assets – available vs affordable technologies

  • Jonas Svendsen - CEO, Nature Energy
12:25 - 13:00 35 mins
Day 2 - Gas In Transition & New Technologies
The evolution of the power generation mix

Policy, renewables & coal

  • Moderator Trevor Sikorski - Head of Natural Gas and Carbon Research, Energy Aspects
  • Clemens Cremer - Group Expert Energy Economics and Energy Markets, EnBW
  • Máximo Miccinilli - Energy Director, Centre on Regulation in Europe
  • Jason Tate - Chief Operating Officer, European Gas & Power, BP Energy Europe
  • Ana Barillas - Principal, Aurora Energy Research
13:00 - 14:00 60 mins
Lunch & networking
14:00 - 14:20 20 mins
Stream A: Opening up Central & Eastern Europe
Projects of common interest

Balancing infrastructure investment, regulation and ensuring markets are opening up

  • Anne Boorsma - Business Area Manager System Development, ENTSOG
14:00 - 14:20 20 mins
Stream B: Innovations for gas going green
Deep Decarbonization based on Hydrogen from Natural Gas with CCS

Demonstrating how large scale hydrogen solutions can be applied for clean flexible power production, industry and heat - offering these markets a carbon neutral pathway which is consistent with using natural gas today.


  • Steinar Eikaas - Head of CCS & Hydrogen Solutions, Equinor
14:00 - 14:20 20 mins
Stream C: European storage
The contribution of gas storage in supporting the EC’s long term vision

Advances in energy storage, supply & storage of gas, swing contracts, maximizing value from storage

  • Carole Le Henaff - Head of EU Affairs, Storengy
14:00 - 14:20 20 mins
Stream D: The East Med
Egypt and Israel

Updates on exploration, infrastructure plans & financing


  • Michael Barron - Managing Director, Barron Consulting
14:20 - 14:40 20 mins
Stream A: Opening up Central & Eastern Europe
Ukraine gas market

The future of transit capacity in Ukraine – production & transportation capacity, contracts and volumes

  • Janez Kopač - Director, Energy Community Secretariat
  • Paweł Stańczak - General Director, TSO of Ukraine
14:20 - 14:40 20 mins
Stream B: Innovations for gas going green
Can hydrogen save the gas industry?

Examining an all-electric and a zero carbon gas pathway to 2050 - what role will hydrogen play and what is the most economic method of production by SMR with CCS, rather than electrolysis and power-to-gas.

  • John Williams - Senior Principal, Poyry
14:20 - 14:40 20 mins
Stream C: European storage
Storage as part of the future energy transition

Advances in energy storage

  • Peter Schmidt - Managing Director, EWE Gasspeicher
  • Wouter Visser - Head of Structuring & Development, RWE Supply & Trading
14:20 - 14:40 20 mins
Stream D: The East Med
Cyprus, Greece, & interconnectors

Economic, regulatory & fiscal update to becoming self sufficient: the gateway into Europe?

  • Charles Ellinas - Chief Executive Officer, e-CNHC
  • Costis Stambolis - Executive Director, Institute for Energy for South East Europe
14:40 - 15:00 20 mins
Stream A: Opening up Central & Eastern Europe
The Baltics

Update on pipelines, LNG, future cross border interconnections and trading

  • Zane Kotane - Chairman of the Board, Conexus Baltic Grid
  • Bogdan Ołdakowski - Secretary General, Baltic Ports Organization
14:40 - 15:00 20 mins
Stream B: Innovations for gas going green
Case Study: Technologies for energy markets 2030 - 2050

Innovative technologies for power to gas

  • Arnt Baer - Head General Affairs and currently Head Public Affairs, Gelsenwasser
14:40 - 15:00 20 mins
Stream C: European storage
Gas storage and swing contracts

Developing trading and hedging strategies in the current environment

  • Cyriel de Jong - Founder and Director, Kyos Energy Analytics
14:40 - 15:00 20 mins
Stream D: The East Med
Turkey & SE Europe

In a market with declining domestic demand, what next for gas imports, LNG, storage & prices


  • Mehmet Öğütçü - President, Bosphorus Energy Club
  • Serhat Uludag - Gas Trading Director, Naturelgaz
15:00 - 15:20 20 mins
Stream A: Opening up Central & Eastern Europe
The future of supply security in SCEE’s gas & LNG markets

Developing infrastructure, encouraging investment and liquid gas hubs

  • Franck Neel - Executive Board Member, Downstream Gas, OMV Petrom
  • László Szabó - Director, Regional Centre for Energy Policy Research, Hungary
  • David Viduna - Head of Origination, CEZ
15:00 - 15:20 20 mins
Stream B: Innovations for gas going green
Certification & tracking of green gas

Prices, cross border transportation & steps towards a European wide regulation

  • Jeppe Bjerg - President, ERGAR & Energinet
15:00 - 15:20 20 mins
Stream C: European storage
Maximising value from storage

Analysing summer/winter spreads and the future role of storage – do we need strategic storage?

  • Akos Kriston - Deputy CEO, Hungarian Gas Storage
  • Jody Strik - Commercial Manager, Taqa
15:00 - 15:20 20 mins
Stream D: The East Med
Panel Discussion
  • Moderator Michael Barron - Managing Director, Barron Consulting
  • Charles Ellinas - Chief Executive Officer, e-CNHC
  • Costis Stambolis - Executive Director, Institute for Energy for South East Europe
  • Mehmet Öğütçü - President, Bosphorus Energy Club
  • Serhat Uludag - Gas Trading Director, Naturelgaz
15:20 - 15:50 30 mins
Afternoon tea & networking
15:50 - 16:10 20 mins
Day 2 - Infrastructure opportunities in a low carbon world
Strategies for innovation & change

Embracing the green future, adapting to the market and developing new business models

  • Annie Krist - CEO, Gasterra
16:10 - 16:45 35 mins
Day 2 - Infrastructure opportunities in a low carbon world
The greening of the gas grid & bringing innovation to the system

What kind of business models should be developed? Regulation, technology & the consumer – what operational issues & benefits arise?

  • Moderator Jean-Marc Leroy - Senior EVP External relations, Engie
  • Piotr Kuś - Deputy Director of the Gas Market Development Division, Gaz System
  • Thierry Trouve - CEO, GRTgaz
  • James Watson - Secretary General, Eurogas
  • Johan Zettergren - Chief Executive Officer, Swedegas
16:45 - 17:20 35 mins
Day 2 - Infrastructure opportunities in a low carbon world
Case Studies: Storage as part of the future energy system

Maximising the use & value of Europe’s gas storage through batteries, hydrogen/ synthetic methane: how can storage be transferred to another use?

  • Laszlo Fritsch - Chairman of the Board, Hungarian Gas Storage
  • George Grant - CEO & Managing Director, Stag Energy
  • Erich Holzer - Managing Director, OMV Gas Storage
  • Michael Kohl - Managing Director, innogy Gas Storage NWE
17:20 - 17:30 10 mins
End of Flame day 2
Showing of Streams
Showing of Streams
11:00 - 11:30

Morning coffee & networking

More
Showing of Streams
13:00 - 14:00

Lunch & networking

More
Showing of Streams
15:20 - 15:50

Afternoon tea & networking

More
Showing of Streams
Showing of Streams
17:20 - 17:30

End of Flame day 2

More