Informa Energy is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
09:30 - 10:00 30 mins
Registration and Welcome Coffee
10:00 - 10:10 10 mins
Moderator’s Introduction
  • Joachim Quoden - Managing Director, EXPRA
10:10 - 10:30 20 mins
Info
The New minimum Requirements for EPR
  • Malgorzata Golebiewska - Policy Officer, DG Environment European Commission

Overview about the various challenges for Member States and their consequences for (obliged) industry

10:30 - 11:00 30 mins
Transparency within the Packaging Recovery Organizations, equal treatment and non- discrimination of the clients
  • Üllar Huik - Circular Economy Adviser, Estonian Food Industry Association
  • Clarissa Morawski - Managing Director and Co-founder, Reloop Platform
11:00 - 11:15 15 mins
Question Time
11:15 - 11:45 30 mins
Networking Break
11:45 - 12:45 60 mins
Info
On the way to sustainable packaging
  • Jorge Serrano - Head of Member Companies and Ecodesign, Ecoembes
  • Helmut Schmitz - Director Public Affairs, Der Grüne Punkt Germany – Duales System Deutschland GmbH (DSD)
  • Peter Sundt - Secretary General, EPRO
  • Simon Francis Webb - Government Relations and Public Policy, Procter & Gamble

Initiatives of PROs and EPR Fee Modulation 

12:45 - 13:00 15 mins
Question Time
13:00 - 14:00 60 mins
Networking Lunch
14:00 - 14:45 45 mins
Info
What will industry have to pay?
  • Axel Darut - EU affairs & Data advisor, CITEO
  • Mik Van Gaever - COO, Fostplus
  • Dominic Hogg - Chairman, Eunomia Research & Consulting

How can it be calculated?
What are the full costs?

14:45 - 15:00 15 mins
Question Time
15:00 - 15:30 30 mins
Networking Break
15:30 - 16:15 45 mins
Enforcement, reporting and monitoring
  • João Letras - Director - Waste Management, Sociedade Ponto Verde, Portugal
  • Andreas Pertl - Waste Management and Sustainability Officer, Austrian Packaging Coordination Office (VKS GmbH)
  • Rob Buurman - Director, Recycling Netwerk Benelux
16:15 - 16:30 15 mins
Question Time
16:30 - 16:45 15 mins
Closing Remarks from the Chair
16:45 - 16:50 5 mins
End of seminar