Informa Energy is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:30 - 09:00 30 mins
Main agenda
Registration and Welcome Coffee
09:00 - 09:20 20 mins
Main agenda
Chairman's Welcome and Quick Fire Exchange
  • Alex Gauntt - Business Development Manager , Siem Offshore Contractors
more

Introduce yourself and learn about your fellow attendees.

Share your personal objectives for the seminar – what do you want to leave the seminar with?

09:20 - 09:50 30 mins
Main agenda
Review of the Subsea Cable Landscape
  • Mark Adeosun - Analyst, Westwood Global Energy Group
more
  • Regional updates – UK, Europe and RoW
  • Where are the next opportunities for cable projects in Europe?  Internationally?
  • Review of cable installation vessel trends and activities
  • Supply vs. demand
  • Key trends and drivers influencing the sector
  • Market outlook to 2020 and beyond
09:50 - 10:20 30 mins
Main agenda
2017 FIDIC Yellow Book Update
  • Robert Blundell - Senior Legal Counsel - North Europe, Nordex Acciona Wind Power
more

The FIDIC Yellow book contract for Plant Design and Build has become the basis for most of the UK's offshore cabling works.  It forms the core of contracts entered into by leading developers. This year sees a new version of this contract, which almost doubles its size and substantially changes the provisions in respect of:

  • the variation procedure
  • the role of the Engineer
  • the treatment of extensions of time, and
  • compliance with 'time bars'

Delegates will be walked through the main changes to the new forms of contract, and consider how these revisions may be imposed in contracts to be let in future. Pitfalls and opportunities will be highlighted and practical examples will be used throughout to give delegates a useful introduction to these contract forms.

10:20 - 10:45 25 mins
Main agenda
Networking Refreshment Break
10:45 - 11:15 30 mins
Main agenda
The Role of the MMO in Offshore Wind Farm Project Consenting
  • Alan Gibson - Marine Licensing Manager, Marine Management Organisation
  • Laura Opel - Marine Licensing Manager, Marine Management Organisation
more
  • The Marine Management Organisation’s role in a wind farm licence application
  • Deemed marine licences and post-consent enforcement
  • Operation and maintenance licences
11:15 - 11:45 30 mins
Main agenda
Understanding the Decision Making Process of Cable System Selection
  • Alex Neal - Electrical Power Engineering, Uniper Technologies
more
  • Which cable and why?
  • What needs to be considered in the decision making process
  • Applications, benefits and drawbacks of particular cables
  • HVAC vs HVDC
11:45 - 12:30 45 mins
Main agenda
Survey Panel – Survey is Key!
  • Andrew McMurtrie - Managing Director, iSURVEY Offshore Ltd
  • Moya Cahill - President, PanGeo Subsea Inc.
  • Martin Day - Head of Survey and Geospatial Services, LR Survey & GeoEngineering
more

A panel of leading survey experts discuss the latest survey technology and why survey data is critical for the life-cycle of the project inputting into its planning, installation and decommissioning.

12:30 - 13:30 60 mins
Main agenda
Networking Lunch
13:30 - 14:00 30 mins
Main agenda
Gwynt y Môr Case Study: Cable Installation on a Large Offshore Windfarm
  • Justin Hawkins - Principal Consultant, Pelagian Ltd
more
  • Understanding the GYM site and its challenges
  • Cable burial in hard sediments and difficult terrain
  • Survey and route inspection techniques used
  • UXO mitigation strategies
  • Lessons learned
14:00 - 14:30 30 mins
Main agenda
INTERACTIVE SESSION: Routing Roundtables
  • Justin Hawkins - Principal Consultant, Pelagian Ltd
more

Delegates work in groups to discuss the following issues:

  • Survey for Cable Routes: Area surveys, detailed cable surveys, pre-lay inspection, route clearance.
  • Successful Cable Burial: What are the Options – simultaneous lay & bury, surface lay,
  • post lay burial, post lay rock placement
  • Maintenance of Cables: Inspection; repair, asset monitoring
14:30 - 15:00 30 mins
Main agenda
72 kV Wet-Design Dynamic Power Cables for Floating Offshore Wind
  • Mark Stanley - Principal Engineer, Cables, JDR Cable Systems
more

This presentation describes how deeper water applications and higher power generation will impact future offshore wind cable design. Also covered will be the latest test results from full-scale accelerated wet-ageing of innovative 66 kV (72 kV max) cables in saline water conditions, and in particular how wet-design cables at both conventional medium voltage levels and also at next generation 72 kV can benefit floating offshore wind with larger offshore wind turbine power generators.

15:00 - 15:20 20 mins
Main agenda
Afternoon Break and Networking
15:20 - 15:50 30 mins
Main agenda
Getting Ready for Floating Wind Projects
  • Mike McLachlan - Project Manager, London Offshore Consultants Ltd
more
  • Identifying the opportunities and challenges that these projects present the cabling sector          
  • Floating wind cabling challenges
  • Installation and maintenance challenges

15:50 - 16:30 40 mins
Main agenda
Panel Session: Interconnectors – the Next Step for Cables
  • John Sinclair - Development Director - Power Transmission & Distribution, Balfour Beatty Investments
  • Jean-Luc Saquet - General Manager, GreenPower 2020
more

Some of Europe's leading asset owners will provide insights into the future in transnational grid solutions:

  • Transnational grid solutions
  • Understanding the challenges in projects planning and implementation
  • The benefits of linking grids
16:30 - 17:15 45 mins
Main agenda
Interactive Think Tank Sessions
  • Richard Booth - Senior Associate, HFW
  • Baz Matvichuk - Vice President, Omnisens
  • John Davies - Director, Seabed Intervention, Helix Canyon Offshore
  • Alex Gauntt - Business Development Manager , Siem Offshore Contractors
more

Join one of the discussion groups to explore in more depth key issues of interest to you.

  1. Risk-Loading of Contracts: Diminishing Returns or Viable Strategy?  Moderator: Richard Booth, Senior Associate, HFW
  2. Protect or Replace? Risks and Rewards of Various Cable Protection Strategies  Moderator: John Davies, Director Seabed Intervention, Helix Canyon Offshore
  3. Keeping an Eye on Things: Monitoring Strategies and Their Limitations  Moderator: Baz Matvichuk, Vice President, Omnisens
  4. Why Local Content Requirements are Potentially Harming the Industry  Moderator: Alex Gauntt, Business Development Manager, Siem Offshore Contractors
17:15 - 17:25 10 mins
Main agenda
Day 1 Wrap-Up
17:15 - 18:15 60 mins
Main agenda
Networking Drinks Reception